HTML

Friss topikok

  • Simon L.: @kerékwe: azt a Huckleberry-anyagot én is nagyon régen szeretném megszerezni. ha te hozzájutottál,... (2015.01.21. 08:19) Mert a Sára, Sára
  • mangorlo: @Németh András: na, jó tudni, hogy nincs kiszáradva állandóan (2012.06.10. 23:17) Az Ásotthalmi láprét
  • mangorlo: átfésültem a szöveget, és beraktam a linkekeket jól (2012.04.14. 23:29) Kékkút tavasz
  • metikus: Nagyon sajnálom. Őszinte részvétem! (2012.02.18. 22:33) nagymama elaludt
  • mangorlo: @lickmyhorse: írd le mi kell neked ahhoz hogy egy blog tűzbe hozzon. amúgy nem azért van ez hogy... (2012.02.16. 11:38) Jégmező, hómező, hímező

Linkblog

Tök

2009.12.01. 01:01 mangorlo

az egész kezdődött azzal, hogy jött az ősz, aztán azzal folytatódott, hogy jött a tél, és megjelentek a tökfélék a piacon, és én gyerekkoromban is szerettem a sütőtököt, és nagyon utáltam a tökfőzeléket, de ma már nem, mert már nagy vagyok, és idén rávetettem magam a tökökre, a lehelen ahova járok, vettem istengyalulta tököt, meg nagydobosi tököt, meg butternut tököt, aztán tescóban uchiki kuri avagy hokkaido azaz japán sütőtököt, meg egy sörét bordás valamit amit dísztöknek árulnak leginkabb futsu lehet, itthon amúgy minden dísztök ami nem a körte alakú, és nem a nagydobosi szürke vagy a piros sütőtök, pedig, mint azt kiderítettem, a dísztököket is lehet megenni, a lényeg, hogy van amit levesenek jó csak és van amit nyersen is, és van amit sütni jó, majd jövőre jól ki is próbálom, mert a magjukat persze gondosan elraktam, hogy az erkélyen nőljenek majd, bár én inkább a sütőtököt szeretem, de mivel annyi gyűlt már össze elkezdtem kísérletezni, mivel lehet ízesíteni, füstölt csilivel és kolbásszal egész jó

 

a képen tökök láthatóak, az ami olyan mint egy zöld-sárga patiszon, na az egy zöld-sárga patiszon, ezt Győrben sikerült megvennünk, úgy árulták, hogy patiszon. mellette a szürkés bordás a Tesco szerint dísztök, na hát finomabb, mint a mellette levő japán sütőtök névre hallgató piros, ami szintén finom, szelídgesztenye ízű, ha jót kap az ember. alul a körte alakú a butternut, itthon diótök néven is hallottam már, na ő bajnok, mert nagy hús, kevés magrész és jó édes. mellette a zöldes - szürkés a nagydobosi sütőtök ő is elég jó. a három kicsi az már igazi dísztök, őket is felbontom majd és megízlelem

egyetek tik is tököt, mert a tök jó


8 komment

Címkék: sütőtök tök squash butternut uchiki kuri

A bejegyzés trackback címe:

http://mangorlo.blog.hu/api/trackback/id/tr951565424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

szutshedi · http://gizgazok.blogspot.com/ 2009.12.01. 09:01:19

Nálunk a tik is tököt eszik, mert vitamin:-) A dísztököt kiskorában talán tölteni lehetne, nem túl kemény a héja ilyenkor? Butternutból tök jó tökös köretet ettünk, rozmaringgal, kakukkfűvel és mézzel és egy kis fokhagymával teflonos serpenyőben óvatosan pirítva, sült húshoz. A többit még nem próbáltuk.
Tényleg, gombalevest hogy főzitek?

mangorlo 2009.12.01. 18:05:59

@szutshedi: azt irja szakirodalom hogy sokat lehet nyersen is megenni, mikor meg fiatalka.

amit javallok erosen, az a bordas szurke felso sorban na az erdekes. a piros japannal is erdemes kiserletezni, annak az a titka hogy meg legyen felkemeny, akkor jon ki a gesztenyeiz

gombalevest keremszepen mink ugy fozzuk, tenyleg irok lassan errol is egy behato tanulmanyt, hogy fogjuk gombat es leszedjuk, erre tulajdonkepp barmely erdei gomba jo, persze tinoraval a legjobb. naszoval mondjuk en meg nem csinaltam hanem csak neztem, gombat nem mossa, hanem mar ugy szedi, hogy levagja tonkot, es lesepri foldet kalaprol, es otthon max letorli tetejet, szoval hagymat pirit, gombat vagdos bele es puhara fozi felonti vizzel elotte persze. aztan puresit, valami lisztes dolog is van, megkerdem majd. es so borssal izesit, tulajdonkeppen nagyon primitiv recept de mint azt tudjuk a legegyszerubb etelrecept a legjobb. aztan van a sima gombaleves is azt mar nem tom. de szokunk gombafasir, meg gomba vajon pirit, rantani nem nagyon.

Lord_co 2009.12.01. 22:29:20

Nagyon szép kép :)

Gombalevest nagyon sokféleképpen főzünk. Függ attól, hogy 1. milyen és mennyi gombánk van 2. milyen alapanyag van otthon 3. milyen a kedvünk. Liszt például csak a krémlevesbe kerül, abba se mindig, de szoktunk csinálni rizsnyákosat is. Részletezzem?

mangorlo 2009.12.02. 00:53:18

@Lord_co: igen. de asszem a csutortoki rizike fenyopereszke tura utan irok egy naaaaagy gombaposztot es leirom abba. felteve ha

szutsagi · http://gizgazok.blogspot.com/ 2009.12.05. 12:40:42

A dísztök béle nálam olyan, mint a luffaszivacs, kemény, rágós rost. A marhatök belsejében a mag megpirítva a legfinomabb, az összes többi tökmag íze kifutó pancser hozzá képest. Jövőre olajtököt is akarok vetni, annak a magjának nincs héja. A bótban azt árulják biotökmagként.

mangorlo 2009.12.05. 16:16:01

csak fenyopereszke volt, de megirom mar latom a veget. 80 dekat szedtem, de mehetett volna tobb kiloig is annyi volt. piacon 4ezer kiloja

az eddigi tokok ehetoek voltak bar a korte alakunak van messze a legtobb husa, a kicsi nagyon disztokoket meg nem bontottam fel

mangorlo 2009.12.07. 00:41:26

@szutsagi: felenk meg sutotok, de miutan megtudtam hogy kapasbol ketfelet is neveznek igy a korte alakbol, plusz a nagydobosit is, igy az angol neven neveztem meg.