HTML

Friss topikok

  • Simon L.: @kerékwe: azt a Huckleberry-anyagot én is nagyon régen szeretném megszerezni. ha te hozzájutottál,... (2015.01.21. 08:19) Mert a Sára, Sára
  • mangorlo: @Németh András: na, jó tudni, hogy nincs kiszáradva állandóan (2012.06.10. 23:17) Az Ásotthalmi láprét
  • mangorlo: átfésültem a szöveget, és beraktam a linkekeket jól (2012.04.14. 23:29) Kékkút tavasz
  • metikus: Nagyon sajnálom. Őszinte részvétem! (2012.02.18. 22:33) nagymama elaludt
  • mangorlo: @lickmyhorse: írd le mi kell neked ahhoz hogy egy blog tűzbe hozzon. amúgy nem azért van ez hogy... (2012.02.16. 11:38) Jégmező, hómező, hímező

Linkblog

Paprika napok Kalocsán - 2009 szept 19

2009.09.19. 23:38 mangorlo

Úgy esett, hogy munka ügyben Kalocsán jártunk, és ha már ott jártunk, akkor megnéztük a paprika fesztivált. Mert az volt ott. Paprika fesztivál. Nincs rendezvény, amire jobban elmennék, mint egy ilyen, jómagam lelkes paprika és/vagy csili termesztő vagyok, elég derék sikerekkel sikerült 2-m2 es lakótelepi erkélyünkön több évre való erőspaprikát összealkotni. És szeretem is. Elég furcsán,mutatom ki ezen vonzalmamat, ugyanis nagyon szenvedek miközben magamhoz veszem, de közben örülök is egyszerre, ezt környezetem néha furcsán figyeli és nem igazán tudja tolerálni. De attól még szeretem. Na jó paradicsom fesztiválra még szívesen elmennék, és Sziget fesztiválra is. Itt jegyzem meg, hogy nagyon fáradt vagyok, és hiába stimulálom magam borral, nem használ, úgyhogy ez egy ilyen írás lesz, de gondoltam megírom.

Tehát korán keltünk, valahogy eljutottam a zuhanyig, a kávéig, és valahogy kék Opel már az autópálya környékén járt. Aztán Dunaújváros, itt lett volna ma este friss zenekaromnak első fellépése, de hegedűsöm épp egy másik fellépésére volt kénytelen elmenni, szívesen ment amúgy, így első koncertünket lemondtuk. (Jut eszembe hogy 89 -ben akkori punk zenekarom első koncertjét a gimi igazgatója betiltotta, ugyanis illegális koncert előtti sörözésen kapott minket). Tehát robogtunk Kalocsa felé korgó gyomorral, azért korgott, mert nagyon gyúrtam hogy majd ott valami jó kis paprikás ételt jól betolok. Nagykacsa dolgozott, azért mentünk amúgy, én sétálgattam mint söfőr, és fotózgattam, és mivel előre készültem kalocsai speckó paprikákból, bevetettem magam a standok sürejébe, hogy szerezzek helyi erőspaprikát. Nem volt könnyű dolgom, mert a kalocsai inkább az édespaprikáról neves, én azt mondjuk nem igazán értékelem, meg itt az erkélyen inkább az erőst van értelme termelni, ugyanis kevés termés van, de csilivel az a jó hogy kicsi a törökbors de erős. Ha lenne kiskertem akkor lenne édes paprika is, de nincs ezért nincs.

 

a kép számomra mámoros örömet okozó, én tényleg nagyon rá vagyok kattanva az erőspaprikára. de ahogy látom ezen függőségemmel nem vagyok egyedül, így örömöm még nagyobb, hogy egy közösség részekén tudom megélni a MI élményt

 

csomó helyen ilyen nagy volt a paprika koncentráció. most van ugyanis a paprika szüret ideje. azért van a paprika napok. mondjuk én jobban rámentem volna a paprikára, ételek, italok tekintetében, de ez is csodás hogy ilyen van

Tehát ott tettem le a történetnek fonalát, hogy paprikára vadászva tekeregtem a standok körül, eközben nézegettem hogy kostolójegyemmel, mely 750 magyar forint volt, mit is tudnék enni. Találkoztam a kun térség kiállítóival, minden tiszteletem az övék de én egyszerűen nem bírom megenni a birkapörköltet kun módra szánom bánom, de nem megy. Menjetek le azért egyszer a Karcagi Birkafőző Versenyre, megéri.

Az egyik kiállítónál, ők Bátyáról jöttek (település címerében paprika van), sikerült kalocsai paprikát szerezni, mindjárt 3 félét is. V2, V2 ceruza, és cseresznyepaprika (ez utóbbit nem sikerült pontosabban behatárolni) elhatároztam ugyanis, hogy jövőre, ráerősítek a magyar csilikre, és nem fogok noname fajtákat növeszteni. Ennek némiképp ellentmond az, hogy idén nyáron egy narancssárga valami növöget, de hát mit lehetne tenni, mit lehetne tenni, ha annyira jól érzi magát. A beszerzett paprikákat este le is teszteltük sajtfondű mellé, szerintem ideális párosítás, lényeg a lényeg hogy van bennük matéria. Na tehát paprika beszerzés kilőve lehet nézgelődni tovább.

Ott állok tehát Kalocsán, zsebemben paprika, felcsörgetem a partnerem, és kinyújtom kezem a lány után, és elmegyünk étel után nézni. Nagykacsa ugyebár egészen furcsán válogat mostanában, én már nem tudom követni, de sebaj. Állunk és nézünk és néha fényképezek, paprikát mit mást. ÉS egyszer csak érzem hogy valaki nekem jön, gondolom nem fogok regálni rá ha bunkó menjen arrébb, de csak érzem továbbra is, hogy nekem jön valaki, felnézek és látom riadtan szalad a nép, és nem messze mellettem egy ló szalad. Ez az egész egy népekkel teli téren van. Aztán ocsúdok hogy itt valami nem kóser, és nézek ló után, mely elől emberek szaladnak és utána is emberek szaladnak, ez utóbbiak kiabálják hogy félre, na ekkor már Nagykacsa után nézek, hogy húzzunk innen el de gyorsan, mert itt egy ló elszabadult. Kiderül, ő is pont ezért keres már engemet, tisztes távolból nézünk ezután. Zene mely eddig szólt a színpadról, végetér, valakit támogatnak, orvosért szalajtanak másokat. Elsétálunk máshol meg fekszik egy ember csoportosulás körötte. Vér nincs. Nagykacsa most rémül meg, én is, de igyekszem mutatni mintha minden ok lenne, ugyanis Kiskacsa is megijedt. Na és azt én nem akarom, úgyhogy bevetek én mindent, megnevettetés, és iszunk vizet, mittomén. Megnyugszunk, és dedikáltatok Moldova Györggyel egy papírt. Ugyanis az író is ott volt, friss könyve meg nem amit mamám vett meg, így mondtam írónak hogy majd beragasztjuk a könyvbe az autogrammot.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A képen cseresznyepaprika látható, én annyira nem szeretem mert kemény a héja, de főzni, elrakni kiváló, enni nem lehet nyersen annyira, de szép kerek, úgyhogy minden évben nő erkélyen ilyen is.

Ijedtség elmúlt, ettünk is ezután, Nagykacsa halat, mert kell a Kiskacsának a foszfor kalcium, én meg pörköltet naná. És persze hogy nem csípőzik meg, úgyhogy harapom hozzá V-2 es paprikát, ami egészen komoly erővel bír. Tovaállunk és látunk mézesstandot, és mint azt a kép mindjárt mutatja, nem is kell méznek jobb cégér mint ez: 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A képen az látható, hogy egy kósza méhcsapat megrohamozta a mézet, és mint az kiderült ilyenkor nem csípnek mert el vannak foglalva azzal hogyan szerezzék meg a cuccost. Tényleg nem csíptek, mert csípték a mézet. Háháhá

Hazafele még beugrottunk Dunaszentbenedekre, itt is nagyban ment a paprikabetakarítás, itt még az ereszről is paprika lóg:

 

 

A képen ház látható a házon paprika

A képen fürtökben lógó paprika.


20 komment

Címkék: paprika kalocsa kalocsai paprika napok

A bejegyzés trackback címe:

https://mangorlo.blog.hu/api/trackback/id/tr851393694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szutsagi · http://gizgazok.blogspot.com/ 2009.09.20. 10:20:00

Na végre, már azt hittem, hogy hűvösre tetted ezt a blogodat... Klassz lehetett ez a paprikásdi. Két éve apósnak a szüreti felvonuláson a szőlőhegyben szabadult el így a lova, ott asszem a hintó burult.
Különben úgy két év óta én is átálltam a magyar paprikafajtákra, sokkal jobban teremnek, mint a spanyol kápia meg a teszkós ötvenforintpertasakos fajták. Pláne a klasszikus, hagyományos fűszerpaprika, paradicsompaprika sikerül jól.

mangorlo 2009.09.20. 11:19:45

az a poen hogy itt az erkelyen valami keleti narancsarga terem most, imadja a klimat. de az igaz h a magyar paprikak iszonyu termekenyek, de ahogy nezem itt eleg sokan magyarra valtak: az angol dorset naga nagyon szapora volt, az olasz elio es lingua di fuaco szinten nagy siker volt, japaleno is szepen teljesitett, ja es a tulipanpaprika is jol erezte magat, pedig az baccatum

es ami a lenyeg hogy mig atka es liszteske eszik paprikat bazsalikomot, csilt csak leveltetu eazzal meg elbirok. tobbivel nem. permetezes meg tiltva. ezert is van h a csili a foirany

szutsagi · http://gizgazok.blogspot.com/ 2009.09.20. 11:41:42

Érdekes, tavasszal vetőmagvételkor nekem is furi volt, hogy egyik-másik német keresztezés a zacsi alapján magyar lett...
Bakker, akkor a környék összes hat-meg nyóclábúja a csöpp kertedben spacírgangol! Nekem sose volt liszteske meg atka a paprikán, se a bazsalikomon. Pedig van cserépben is. Régen, melegházból vett fehérpaprika-palántákon volt, de szerintem bizonyos fajtákra nem buknak ezek a férgek. Ki kell próbálni.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.09.20. 13:29:05

nem tudom mi különbség van a chili és a paprika között botanikailag, de az biztos, hogy a chili engem egyszer csíp, de akkor vallásos élményt okozva, míg a paprika, egyszer mar fent, aztán csíp lent.

KilgoreT 2009.09.20. 15:00:04

Ismerjük egymást? (www.spicy.hu) aka Tabasco

rognork 2009.09.20. 15:13:06

paprika napon érdemes megkóstolni a harcsapaprikást is, bár nemtom idén volt-e. meg általában a káposztások is jók, meg (ha van) az ökör is. amit viszont nem érdemes, vagy csak módjával: paprikás kalács, először eteti magát, de gyorsan rosszul leszel tőle, valamint a paprikás pálinka, ami többnyire egy rossz törköly, erőspaprikával bolondítva. ennek leginkább rohadt paprika íze van, de csíp.

a paprika a falon c kép pedig a szütyőzést mutatja.

San Miguel José · http://sanmigueljose.blog.hu 2009.09.20. 15:46:41

Nagyon jó írás. Köszi a kalocsaiak nevében.

Minden évben nagyobb a buli, lassan kinövi a helyszínt.

Gyertek jövőre is.

Lord_co 2009.09.20. 16:15:42

@rognork:
volt harcsa, káposztalevélbe bongyolt is. Nekem a tehénpofa-pörkölt volt újdonság, de már nem bírtam megkóstolni. Paprikás kaláccsal szerencsére nem találkoztam a tócsni viszont jó volt.

mangorlo 2009.09.20. 16:16:38

koszonom a dicsereteket, az igazsaghoz hozzatartozik hogy szinte felalomban irtam, es nem lett olyan jo mint szerettem volna, de persze igy is olyan jo lett. de tessenek olvasni rendszeresen, mert rendszeresen irok ide

fatyolkakban az az erdekes hogy itt millio van, egy szammal odabb mamamnal a zebra paradicsomokon meg nincs egy se nem. itt viszont idorol idore felbukkan lisztesket evo pok. meg a nevet is tudtam, valahova egyszer beirtam. ilyen hulye nevu, torpepok vagy vmi hasonlo

csili es paprika kozott az a elteres h magyar csili=paprika, csak nalunk a paprika jelenti az edeset (fuj) es a eroset is (eljen) vagy mittomen

tabasco ha voltal par eve a valamelyik kinn a halalfaszan plazaban azon a csilicsere talalkozon akkor ismerjuk egymast. en a spicy.hu alkotojatol kaptam pl eliot az egyik legsikeresebb csilim azota is.

szoval szutyozes, mindeg tanul az ember kosz. nagykacsa evett vmi halaszlevet kecelit aszongya. palinkat sajnos nem tudtam beprobalni, mert mentunk vissza nagyfaluba es en voltam a sofor

es ha rajtam mulik kalocsara jovunk meg. ja es fel csalad kapott a kalocsai daralt erospaprika c uvegbol, ara 200 ft! ami fenyevekkel jobb mint az eros pista

Lord_co 2009.09.20. 16:17:56

@szutsagi:
"spacírgangol" - ez milyen szó :)

rognork 2009.09.20. 17:04:37

@mangorlo: a kalocsai darált erős pistához: nejem és családja kalocsai. apósomtól szoktuk beszerezni az egész rokonság-haveri körnek a fűszerpaprikát, régebben ő is termelt. gondoltam, kérek tőle erős pistát. erre aszondja a nejem, hogy nem is ismerik, amikor felkerült pestre, akkor látott életében először ilyet. tehát a darált erőspaprika vélhetően nem tősgyökeres kalocsai találmány.

2: hogy fikázzak is: a kalocsi paprika rt, és a miskei (asszem) is külföld szar paprikát forgalmaz még mindig, és most az a trükk, hogy a zacskóra a kiszerelésnél rányomtatják a termőhelyet, ami dél amerika. csakhogy ez a tintasugaras nyomtató olyan szarul van beállítva, hogy alig lehet elolvasni, ráadásul oda nyomják, ahol a lejárati dátum szokott lenni (nem az összetétel, stb). és még így is, az olcsó külföldi paprikával felhigítva 3-4e/kg, míg a termelőknél a minőségi cuccot megkapod 2,5-ért.

mangorlo 2009.09.20. 17:23:40

@rognork: ez is egyik oka volt annak idejen olyan 2-3 eve hogy erkelyen elkezdtem csilit/erospaprikat termelgetni. siman tobb evre elegendo jott ossze. es arrol legalabb tudom h ahhoz kepest h pest kozepen no egy lakotelepen, teljesen bio. ha lehet csak olyannak erosozom a kajakat, persze engem is elkapott a gyujtsunk be mindenfele csilis kuytulmanyt

evekig a szomszed nenitol vettuk a daralt paprikat fuszer es eros, mert o meg termelotol vette

KilgoreT 2009.09.20. 19:41:20

jaja. Tőlem kaptad akkor az Eliot-t :)

mangorlo 2009.09.20. 20:59:51

@KilgoreT: az de jo egy paprika. kene majd ev vegen megint csinalni egy talalkozot

mangorlo 2009.09.20. 22:10:12

@szutshedi: ahh csak 20 eve, 79 az meg regebben volt, akkor mentem iskolaba :)

mangorlo 2009.09.22. 15:21:49

bocs, veletlenul a kimoderalra kattintottam:

"salander

Látom akad itt pár hozzáértő:

Lehet valahol 'lakótelepi körülményekhez' chili termesztési tippeket kapni a neten? (Növényanalfabétáknak teszem hozzá.)

Pl. milyen cserép, milyen föld, mennyi locsolás - De ami a legfontosabb milyen fajtát és hogy hol lehet magot (csemetét?) szerezni hozzá?"

tehat: jomagam deli fekvesu erkelyen termesztek, lakotelepen, allitolag a deli az jo, de szerintem siman megy barhol. a lenyeg hogy nem kell hozza semmi, fogod februar vegen, marcius elejen magot, elulteted olyan 2 cm melyre, es locsolod es varsz. max 2 het utan lesz nagy orom mert valami elkezd kijonni a foldbol. ezutan locsolod es hajra.

cserepnek megteszi kezdetben egy joghurtos doboz is, fold az sima viragfold. aztan amikor a 3 levelpar is kijon (vagyis a 4. mert az elso a sziklevel) akkor szokjak atultetni. ekkorra mar az elso akadalyt a palantadolest sikerrel vette a noveny. lehet heti 2x altalanos tappal locsolni, amugy viz annyi kell hogy allandoan nedves legyen a fold, de ne alljon alatta.

magot meg lehet boltban venni, egeszen sokfele van, vagy ha latol valami jo paprikat, akar tescoban vett is jo, elrakod magjat, vagy nyaggatod azokat akiknek mindenfele hulye nevu dolgai vannak, es van amikor kuldenek levelben. en spec szept 29 en balaton koncerten leszek a godorben akkor adhatok. de lehet neten rendelni kulfoldrol is.

Krilla 2010.08.08. 21:26:49

Szia,most bukkantam erre az írásra.Jó volt olvasni!A koncerten már nem maradtatok?
Idén is jöttök?

mangorlo 2010.08.11. 20:56:58

@Krilla: nem, mentünk el, már nem is tudom hova, azt hiszem valami meló miatt

sajna idén nem megyünk, de pár év múlva amikor a kisgombász már elég nagy lesz, megmutatjuk neki

viszont most érik az erkélyen éppen a v2 es paprika amit ott szereztem
süti beállítások módosítása