HTML

Friss topikok

  • Simon L.: @kerékwe: azt a Huckleberry-anyagot én is nagyon régen szeretném megszerezni. ha te hozzájutottál,... (2015.01.21. 08:19) Mert a Sára, Sára
  • mangorlo: @Németh András: na, jó tudni, hogy nincs kiszáradva állandóan (2012.06.10. 23:17) Az Ásotthalmi láprét
  • mangorlo: átfésültem a szöveget, és beraktam a linkekeket jól (2012.04.14. 23:29) Kékkút tavasz
  • metikus: Nagyon sajnálom. Őszinte részvétem! (2012.02.18. 22:33) nagymama elaludt
  • mangorlo: @lickmyhorse: írd le mi kell neked ahhoz hogy egy blog tűzbe hozzon. amúgy nem azért van ez hogy... (2012.02.16. 11:38) Jégmező, hómező, hímező

Linkblog

Erkélyi Hírmondó

2011.07.24. 23:30 mangorlo

Ez itt most egy félig retrospektív bejegyzés leszen, ugyanis a képek nagy része három hetes, azóta várnak, hogy csináljak ebből egy bejegyzést. De egyrészt Horányban lakunk, és ott máshogy megy az idő, tehát ott azért nem írok blogot, másrészt én minden reggel megyek be a hivatalba, és ott meg nem úgy megy az idő, hogy legyen nyugalmam írogatni csak úgy. Más dolog persze, hogy hagyományos naplót meg írunk tollal, papírra, mert mink ilyen régivágású népek vagyunk, még a XX. gyermekei

Tehát, ez itt a kert, van benne sok érő zöldség - gyümölcs:

 

A képen egy Bolivian Wild termés látható,  ez nagyon bevált, édes, vékony héjjal, olyan koktélparadicsom méret, és terem is elég jól.

A képen Wild peru virág látható, hát ez tényleg egy vad forma, a virágja sem egy hagyományos, a termés pedig egészen apró kb egy centis. Erre mondják, hogy gyűjtőknek.

A képen az időközben beérett Wild peru termés látható, ez már mostani július végi fotó.

 

A képen egy Wonderberry, avagy Sunberry látható, talán már írtam róla, hogy ez egy modern nemesítés, ha jól tudom egy mérgező és egy nem mérgező Solanumból való. Nyomokban emlékeztet az íze az áfonyára, amúgy nem valami egetverő karakterű, de nagyon jó receptek vannak vele, jó lilára festi a lekvárt és matériát is ad hozzá. De elég jellegtelen az íze, ellenben önporzó és bőtermő. Ha nagyon be van érve, akkor talán egy kis édes ízecske is érződik rajta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A képen egy Tomatillo virág, hát ezt nem tudtam kihagyni, pedig volt már.

A képen egy félig érett Tomatillo, egy "Toma verde" termés látható. Azóta már beérett, és az évad első kellemes meglepetése, annyit olvastam arról, hogy a Tomatillo milyen szar nem jó, de határozottan kellemes az íze, egyesek szerint szilva-ananász, szerintem savanyú mázzal leöntött csokis parány. Hátránya hogy nem önporzó, kell hozzá lelkes méhecske. Viszont akkor elég bőven terem, és golflabdányi a termés.

 

A képen egy fiatal Lőcsei paprika látható, én lazán Shishitonak néztem még július elején, aztán kiderült most olyan 3 hét múlva, hogy nem, hanem.

 

A képen egy jól megtermett Lőcsei paprika látható, ekkora paprikánk még nem is volt itt a kiskertben. A mérete egy kisebb Hegyes erősé, és a ritkasága emeli értékét. Még nem hallottam hogy itthon ültetné e bárki, én is ebayról rendeltem, de ezt is írtam már, biztos azt is, hogy egy félhomályos budai kocsmában adta át Dayna a magokat, kis pakettban voltak. Móri borozó, ifjúkorom színhelye.

 

Ennyi fért ma a hírmondóba. kimaradt belőle egy csomó növendék, és a Horányi beszámoló. Amúgy most itt vagyunk Pesten az eső miatt, de megyünk majd vissza.


2 komment

Címkék: paprika chili csili tomato csodabogyó tomatillo wild peru wonderberry lőcsei paprika bolivian wild wild tomato leutschauer schotenpfeffer

A bejegyzés trackback címe:

https://mangorlo.blog.hu/api/trackback/id/tr483047588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemkomplett 2011.08.14. 17:22:15

Szervusz kedves blogger!
jómagam is nevelgetek egy kissebb balkonkertészetet, bár komolyabb botanikai ismeretek hiányában ez csupán fűszernövények és extrém csípős paprikák termesztésére korlátozódott.
Egy egészen egyszerű kérdés megválaszolásában kérném a segítségedet.
Számos Naga Jolokia paprikapalántámat megtámadta és jobbára elpusztította a (az internet vonatkozó oldalainak tanulsága szerint) dohánymozaik nevű fertőzés. Ennek ellenére sok apró méregerős paprikát sikerült leszüretelnem a növénykékről.
A kérdés: ha a termések magvait újra elültetem az eleve predesztinálja az új jövevényeket a vírusfertőzés továbbélésére vagy esetleg képesek "tiszta lappal indulni"?
csak azért, számolnom kell e evvel a lehetőséggel és inkább szerezzek új magokat vagy az újrahasznosítás esetén is sikereket érhetek el.
Válaszodat előre is köszönöm!
Erkélykertész.

mangorlo 2011.08.15. 09:46:40

@nemkomplett: nem tudom, szerintem nem él bennük a vírus. de én azt javaslom hogy minden évben más és más paprikát ültess
süti beállítások módosítása