A vetéssel idén megvártam a márciust, tanulva a tavalyi esetből, amikor a február végén elvetett magok nem akartak kijönni hamarabb, mint ha március elején vetettem volna, ugyanis volt ami 3 hétig várt. De jó vége lett a dolognak, mert minden kikelt, és minden termést is hozott, de a kísérleti növények nem arattak átütő sikert. Ezért idén, 2012-ben sokkal megfontoltabban állítottam össze a kiskertet. Ma este joghurtos, kefires dobozokba, és sörös pillepalackok lefűrészelt aljába raktam el a magokat, persze mindegyiket kifúrtam alul, mert a pangó víz nem egészséges. Földet is tettem a cserepekbe, a magokra még egy kicsit, és meg is locsoltam őket jól. Ezeket raktam el:
Pimiento paprika - édes paprika gyermeknek, állítólag a bell peppernél, (itthon kaliforniai paprika) édesebb
Serrano Tampiqueno - mexikó egyik nemzeti paprikája, hasonlít a jalapenóra, de nem az, nem olyan tömzsi, kicsit hosszúkásabb
Ulupica - na ezt nem raktam el, mert áttelelt, de ez is lesz az erkélyen
Wild Bolivian - paradicsom, előző évről szedett saját magból, gyermeknek nagyon bejött tavaly, kettő láda is lesz, és jól felfuttatom, mert ez, mivel vad, nem determinált, hanem nő, mint égígérő paszuly
Black Cherry - paradicsom, ez meg nekem jött be tavaly, anyámnál volt egy kihelyezett paradicsom tagozat, onnan a mag, kicsi, és sötét, és édes
Stevia - Paraguayi mag, ezt ki kell egyszer próbálni, elég fű íze van a levélnek, közben meg édes, mint egy édesítő, de nagyon divatos manapság
Oregon borsó- hüvelyestül megehető cukorborsó, az Oregon egyetem fejlesztette ki ezt a fajtát, ebből két ládányi is lesz, gyermek végett
Passiflora Liguralis - egy maracujafajta, amit granadillának hívnak, na ezt egyáltalán nem akartam vetni, de a csóka, akitől több magot is szereztem, rábeszélt, hogy persze hogy fog teremni, persze nem az első évben, át kell teleltetni, mert fagyérzékeny, meg futónövény is. de egyszerűen nem lehetett a növénykének ellenállni. na ez lesz a nagyszoba ablakában, ha más nem virágját fogjuk csodálni, az valóban elég pompás
Fine verde bazsalikom - ez egy olasz, apró levelű, gömbbé növő bazsalikom, mivel fűszer az kell, ez a fajta lett, untam már az alap genovait, az amit itthon "A bazsalikomnak" ismernek. ezt itthon görög bazsalikomnak hívják kb
amit nem vetettem még el, de lesz:
Estike - ez immáron hagyomány nálunk, és aki nem ismeri az esténként vanília illatát ontó estikét, az lemarad valami nagyon fontos dologról
Paris market répa - francia gömb alakú répa, gyermeknek
Mizuna - na ez nekem, nagyon csípős japán saláta, az előző évi még most is terem, mert valamiért kikelt ősszel is. pl cigánypecsenyére rárakva nyersen, nagyon ott van
Orvosi zsálya - ez a lányoknak, mert szeretik
Eperpiros "strawberry" kukorica - hát ezt muszáj lesz, már csak a színe miatt, ha máshol nem, a szobában nő majd
- a thai padlizsánt, és a minisütőtököt elvetettem, nem vetem el