HTML

Friss topikok

  • Simon L.: @kerékwe: azt a Huckleberry-anyagot én is nagyon régen szeretném megszerezni. ha te hozzájutottál,... (2015.01.21. 08:19) Mert a Sára, Sára
  • mangorlo: @Németh András: na, jó tudni, hogy nincs kiszáradva állandóan (2012.06.10. 23:17) Az Ásotthalmi láprét
  • mangorlo: átfésültem a szöveget, és beraktam a linkekeket jól (2012.04.14. 23:29) Kékkút tavasz
  • metikus: Nagyon sajnálom. Őszinte részvétem! (2012.02.18. 22:33) nagymama elaludt
  • mangorlo: @lickmyhorse: írd le mi kell neked ahhoz hogy egy blog tűzbe hozzon. amúgy nem azért van ez hogy... (2012.02.16. 11:38) Jégmező, hómező, hímező

Linkblog

Kiskert 2010 augusztus

2010.08.18. 22:55 mangorlo

Idén nagyon meg kellett válogatnom, hogy mit vetek, mert ugye kitaláltam, hogy lesznek mindenféle tökök, amik futni fognak fel és körbe, aztán az lett, hogy ruhaszárítókötél fut, ahol gyerekruhák, lepedők és gyerekjátékok száradnak.

 

a képen Erdőtelkek látható, a ruhaszárító kötélen lóg Kisgombász ruhája, mellette a zörgös-tükrös béka, Újzsélandban vettük, remek választás volt, mivel vanna benne zörgős bizbaszok, és remélem nem a törlőkendő zacskóját fogja ezentúl enni. pedig de.

Tehát idén vetettem zöldhagymát, mik nem lettek nagyok, hanem lettek kicsik, de hazai ízek, ezért finom nekem. Aztán vetettem vadrirág mixet, hát ezek eléggé letermettek már, inkább csak liszteske fogók még, aztán van bazsalikom, lestyán, amik ergyák ugyan, de utóbbi egyszer már került levesbe, úgyhogy nem hiába élt. Nade. A lényeg hogy vetettem csiliket, amik úgy kirúgták magokat, hogy csak na, de nagyon. Meg az okra az, ami a idei sikertörténet.

Először az okra amiről mesélek, mert ő a ritkább, csilit már láttam sokat, persze minden új vetés új öröm, de az okra oolyan mint amikor új anyagokat próbálgattam, izgalom félelem, a nem ismert érzéstől egy új kisérlet, mert nem tudom, mire lehet számítani, a csilinél tudom hogy nagy baj nem lehet, ha nő a növény rendesen, és jönnek a virágok, akkor lesz bőven termés, csak a tetvek és egyéb nem kívánatos izékkel kell vigyázni. Az okrát vettem boltban, vagyis a magot, tehát ez nem egy termelői tökös mag, hanem lutri, hogy jó lesz vagy valami gyenge túltenyésztett szar, azt kiderítettem, hogy az okra nehezen kel ki, fele a magoknak nem is. Na én 8 magot vetettem ebből 1, azaz egy darab kelt ki, de az az egy annál nagyobb örömökkel ajándékozta és ajándékozza a mai napig kis családomat meg. Az okra egy itthon eléggé ismeretlen cucc, max a török kajáldában láthatja és eheti az ember, olyan amúgy, mintha nyálkás cukkinit enne az ember, de épp a nyálka miatt nagyon izgalmas. Afrikában és a mediterráneumban ismerik eléggé, okra, gombó, bámia eléggé sok jófej neve van. A növény maga a mályvafélék közé tartoz, ez virágzása idején az avatott szemnek fel is tűnik, éppen ma volt virágzása, büszke is vagyok rá, mert nagyon kafa kis virágja van, na és egy napig virágozik, aztán olyan 6 nap után kell a kifejletlen termést leszedni, mert ha hagyod, hogy a termés kifejlődjön akkor állítólag kurva szálas kesere izét kapol, bár magod az lesz sok.

Mikor is el voltunk utazva Balatonra nyáron, akkor volt egy db termés, és nekem úgy tűnt amikor visszaérkeztünk hogy lehet hogy virágozott is, mert úgy nézett ki, mint ami elvirágzott, hát ma megtudtam, hogy azért mert egy napig virágzik oszt jólvan.

 

 

a képen az Okra virága látható, szerintem haláljó, előző este még semmi nem mutatta hogy ebből EZ leszen. a háttérben több termés várható

 

Tehát, amikor megjöttünk, Balatonról, a termést leszedtem, és készítettem belőle egy sugót, vagy mártást, kinek hogyan tetszik, tettem bele csilit (naná), paradicsom, hagyma, és okra, az egészet jól pirítottam, és jól megettem. Az íze pont az Okra miatt lett királyság, mert pont az a takony amit úgy utálok pl a tojásban, az adott neki egy nagyon jóság ízt.

 

 

a képen az az Okra termés látható ami várt, miután megjöttünk Hegymagas-Szigligetről. a növénnyel amúgy nagyon kurvára kell vigyázni, mert kibaszottul szúr ahogy olvastam valami kristály van benne és az belétörik az embernek kezébe, nekem is számos sérülésem van, mikor reggelenként liszteskéket írtok PUSZTA KÉZZEL. papa egy hős

 

A csilik, az a nagy szerelem, idén a paradicsom kimaradt, mert kellett a hely a gyerekruháknak, és a mamának, aki kiül kávézni, 3 balkonládában ültettem csilit, volt egy Habanero ezt öcsém hozta egyenesen Miamiból, egy boltban vette, hát ahhoz képest, hogy bóti, eléggé bajnok, aztán van egy Kalocsai V 2, ezt Kalocsán szereztük a helyi Paprikafesztiválon, és van a fali dekorációból kiszedett magból termett vagy Cayenne, vagy Kosszarv. Ja igen és kipotyogott a Tulipánpaprikából pár mag az egyik pálmaszerű mellé, abból most virágzik, két növényke.

A Habanero az, de ezt már biztos leírtam, úgyhogy most nem írom le, hogy Capsisum chinense, vagyis az 5 leggyakoribb alfaj egyike, na és a chinensék jellemzője, hogy csípnek mint atom, nagy kerek sötétzöld levelei vannak, és jó bőtermők, és jól bokrosodnak.

 

a képen a Habanero látható, egy tőből nőtt ki hét termés, egészen elképesztő mennyi lesz 4 növényen, már most van 50 rajta, és még virágzik, és a Habanero az aztán tud csípni, és egészen jó gyümölcsös mellékíze is van hozzá. és két hónapja úgy voltam velük hogy hát ezekből nem lesz semmi annyira satnyultak, ki nem dobom, mert nem hagyunk hátra senkit

 

A V-2 es csili, avagy erőspaprika, mert ez igazi magyar fajta, ezt ipari méretekben termesztik Kalocsán, ez is olyan volt, hogy nőtt nőtt nem is figyeltem rá, mert annyira nem akart neki menni a dolog, és meg egyszerre volt liszteskés és tetves, gondoltam dobom ki a francba, aztán látom hogy ezen is rengeteg a termés. Amúgy ez nem a sima V2 hanem a helyi termelők által "ceruza" néven hívott dolog lesz.

a képen nem látható, a V-2 -esek erdeje, de tessenek hozzá képzelni, majd ha pirosodik, teszek fel új képet úgyis.

A harmadik pedig a titkos hosszú paprika, 20-30 cm simán megvan egy termés, csípni nem csíp annyira, simán el lehet egy egészet harapni szendvicshez, amolyan Jalapeno erősség, ami nem lebecsülendő mert megizzaszt frankón ha benyomod.

a képen a cayenne v kosszarv látható, gyönyörűek nincs rá más szó

Éjfél van mikor ezen sorokat írom, most dőlök kifele, ilyen ez a kisgyerekes szülőség

 


2 komment

Címkék: paprika csili habanero okra újzséland

A bejegyzés trackback címe:

https://mangorlo.blog.hu/api/trackback/id/tr472231774

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szutsagi · http://gizgazok.blogspot.com/ 2010.08.20. 08:09:31

Az okra cuccoct kérlek, egy kicsit vesézd majd egyszer két peluscsere közt részletesebben, mert nekem 10 centinél nagyobbra nem nőtt meg, és szerintem sok mindenkit érdekel ez a sikersztori vetéstől evésig. Gratulálok.

mangorlo 2010.08.21. 21:52:23

@szutsagi: köszönöm. most épp egy termés nő, egy van virágzás előtt, és 4 virágkezdemény van még. nem tudom a titkot, azt tudom h 8 magból ez az egy nőtt ki. nem nézem hogyan kell öntözni, kb annyi vizet kap mint a csili vagyis állandóan nedves a földje, sima virágföldben van, és heti 2x tesco táp. ja és megtámadta a liszteske, minden nap kezemmel ölöm a liszteskéket ami nehéz meló. kinn van erkélyen tűző napon

az a terv h jövőre több növény is lesz, így lehet h össze tud jönni egyszerre egy nagyobb adag, bár amilyen szúrós lehet hogy pár évig kimarad
süti beállítások módosítása