HTML

Friss topikok

  • Simon L.: @kerékwe: azt a Huckleberry-anyagot én is nagyon régen szeretném megszerezni. ha te hozzájutottál,... (2015.01.21. 08:19) Mert a Sára, Sára
  • mangorlo: @Németh András: na, jó tudni, hogy nincs kiszáradva állandóan (2012.06.10. 23:17) Az Ásotthalmi láprét
  • mangorlo: átfésültem a szöveget, és beraktam a linkekeket jól (2012.04.14. 23:29) Kékkút tavasz
  • metikus: Nagyon sajnálom. Őszinte részvétem! (2012.02.18. 22:33) nagymama elaludt
  • mangorlo: @lickmyhorse: írd le mi kell neked ahhoz hogy egy blog tűzbe hozzon. amúgy nem azért van ez hogy... (2012.02.16. 11:38) Jégmező, hómező, hímező

Linkblog

Cseh kucsmagombatúra

2011.04.18. 22:17 mangorlo

Voltunk gombázni - ápr 3-án ezt - , ez most egy rendhagyó bejegyzés lesz, mert kurva fáradt vagyok, és szeretném már feljegyezni ezt az eseményt. Ugye az év első értékelhető gombája a Cseh kucsmagomba (Verpa bohemica, Early Morel). Volt egy infóm, hogy a Szentendrei szigeten kéne körbenézni, (egészen pontos GPS adatom volt, de nem árulom el HÁHÁHÁHÁ), fel is kerekedtünk át a Tahitótfalusi hídon, mert oda csak egy híd vezet, ha sok pénzünk lenne oda költöznénk mert jól elzárt hely, falu romlatlan örök magyar paraszt stb,  de közben a civilizációhoz=pest is közel van.

A falusi kocsmánál leraktuk az autót, és usgyi ki a partra, ott lehetett uszályokat nézni, kacsákat, köveket, kop kop madarat, régi csónakromot, aztán gyermeket felkötöttem hátamra, és nekiálltam gombát keresni.

 

A képen egy egykori csónak látható, szemben a Duna, és ha jól tudom Göd.

 

A Cseh kucsmagombában az a jó, ha van, akkor egyszerre sok van, viszont csak pár hétig lehet találni. Mink ugye felkerekedtünk, amint meghallottuk, hogy már szedik, és midőn ezeket a sorokat rovom, akkor már éppen hogy csak találnak a mesterek szerte az országban. Most az Ízletes, és a Hegyes kucsmagomba ideje van. Készülök is erősen. Na de most a parton vagyunk a fák között, talpam -punk alatt homokos talaj, nyárfák között nézelődöm, hátamon gyermek bealudt. Az első darabot nehéz észrevenni, de akkor hirtelen, HOPP rááll az ember szeme, és kiderül, hogy egy csomó van körülötte. Nájlonszatyor van csak nálunk, nézünk is körbe, nem lát e minket egy gombász, mert beégnénk most, és tanakodunk jól, hogy a szárát is le kell e szedni, vagy nem, eléggé nem megevősen néz ki, ugyanis a tönk belseje vattaszerű valamivel van kitöltve, csak hard core arcok eszik, szerintem faszság  butaság megenni, de a gomba feje az komoly, és ez a kucsmák közül még a legrosszabb állítólag. De ezt még mink nem is tudjuk, mert még szedjük. De ti már tudjátok.

 

A képen egy cseh kucsmagomba látható, az látható rajta hogy a kalap nem rögötn kapcsolódik a tönkhöz hanem felül. Ez fontos mert a többinél máshogy van. És a kalap peremén az a fehéres kunkor is jellemző.

 

 

A képen Cseh kucsmagomba látható alulról, azt is mondhatnám, hogy békaperspektívából fényképezve, persze nem úgy van, de itt látható egyrészt, hogy a tönk belseje olyan fehéres izével van kitömködve mint pl a bodzáé, de látható az is, hogy a tönk tetején kapcsolódik a kalap hozzája. Meg látni hogy a kalap alja visszahajlik fehéresen.

 

 

A képen a nejlonzacskó látható, és a kb 60 deka gomba amit gyorsan leszedtünk, és ugye hátamon aludt a Kisgombász közben, nem lehetett szépen kényelmesen mint annó, órákig pöcsölni kóricálni, hogy átnézünk egy nagy területet. Ezzel azt akartam érzékeltetni, hogy mekkora király arcok vagyunk.

 

 

Itt pedig az a folt látható a képen ahol leszedtük a gombákat, na így nő a cskg.

 

Volt még érdekes más is, láttunk nagy siklókígyót, és találkoztunk egy másik gombásszal is aki épp ugyanabban a cipőben evezett, Béla mesélte még a rehabban 97 magasságában, hogyan találkozott Takival a Keletinél levő gyógyszertár előtt, mindketten Noxyront akartak váltani, és ott ült Taki aki azóta már néhai, és Béla megszólította, de úgy hogy előtte nem ismerte, úgy szólította meg, hogy "azt hiszem mi egy hajóban evezünk". Tehát másik gombász meg én ismerősök voltunk már A TOPICBÓL, és a sors szeszélye folytán pont akkor és pont ott voltunk. Mágia.

 

 

 

 

 


4 komment

Címkék: gomba tahitótfalu kucsmagomba verpa bohemica

A bejegyzés trackback címe:

https://mangorlo.blog.hu/api/trackback/id/tr922815559

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HKai 2011.10.12. 14:38:24

Nagyon böki a fantáziámat a gombászás témája, mivel idén most van még lehetőség a művelet végrehajtására, de teljes mértékben (100%ig) hozzá nem értő vagyok, így szeretnék tippet kérni, hova érdemes menni és mire érdemes vadászni, ha egy jó gombászást kívánok magamnak?

mangorlo 2011.10.12. 20:42:33

@'Kai: hát ha teljesen kezdő vagy, akkor javaslom ezt, inkább mint kimégy az erdőbe és bolyongsz össze vissza:

www.tit.hu/studio/pr_gomba.html

ez egy nagyon jó gombaklub, hetenként előadások, és túrák. sajnos ez az év ritka rossz volt, így nem nagyon tudok mit mondani. bezzeg tavaly, akkor mindenhol volt gomba. ha ide eljársz, akkor megtanítanak az alapgombákra, jóféle alapozó gombatanfolyam is van.

HKai 2011.10.12. 20:48:03

@mangorlo: Tyű. Köszönöm, köszönöm. Ennyire komolyan nem gondoltam, csak egy kirándulással egybekötött gombászást tervezek a párommal, aztán természetesen szigorúan gombavizsgálóhoz menést. Mindenesetre nem is rossz ötlet ez a klub, lehet, egyszer benézek! :)

mangorlo 2011.10.12. 21:12:12

@'Kai: az Őrség szokott a leggombásabb lenni, most nem tudom mennyire van ott gomba, de ha figyeled ezt a topicot akkkor friss infókat kapol:

forum.index.hu/Article/showArticle?t=9019811
süti beállítások módosítása