HTML

Friss topikok

  • Simon L.: @kerékwe: azt a Huckleberry-anyagot én is nagyon régen szeretném megszerezni. ha te hozzájutottál,... (2015.01.21. 08:19) Mert a Sára, Sára
  • mangorlo: @Németh András: na, jó tudni, hogy nincs kiszáradva állandóan (2012.06.10. 23:17) Az Ásotthalmi láprét
  • mangorlo: átfésültem a szöveget, és beraktam a linkekeket jól (2012.04.14. 23:29) Kékkút tavasz
  • metikus: Nagyon sajnálom. Őszinte részvétem! (2012.02.18. 22:33) nagymama elaludt
  • mangorlo: @lickmyhorse: írd le mi kell neked ahhoz hogy egy blog tűzbe hozzon. amúgy nem azért van ez hogy... (2012.02.16. 11:38) Jégmező, hómező, hímező

Linkblog

Megkezdődött a csili évad

2010.03.12. 21:36 mangorlo

 

A képen egy Scotch Bonnet látható, amint bújik ki.

Az én öcsém Miamiben járt, és onnan hozott egészen csípős Jalapenot, és Scotch Bonnet magot. Ezt a kettőt, és egy Súri kirándulás alatt lopott faldekoráció gyanánt szolgáló csili magját ültettem el. 3 féle mag tehát, mindből 4-4 darab, mert biztosra megyek én már. Ma reggelre, hófoltok vannak amúgy még, vagyis megint, a kucsmagombaszezonnak mégsem lőttek, azt mondják az okosak, hogy lesz termés, tehát ma reggelre kibújtak mind a négyen a Scotch Bonnetből. Ez a csili nem is akármilyen csili, a karib tenger főzőcsilije, ott használják csak igazán, jó benne, hogy vékony a húsa, és csípőssége mellett jó gyümölcsös íze is van, ahogy az a Capsisum chinense csiliket jellemzi. Közeli rokonai neki a Habanero, Dorset Naga ilyesmik. Tervben van még idénre luffatök, és okra, és vaduborka. Meg vad és mezei virágok mix. Mit is mondjak még. Növekedünk szépen.


6 komment

Címkék: chili csili capsicum chinense scotch bonnet

A bejegyzés trackback címe:

https://mangorlo.blog.hu/api/trackback/id/tr751835449

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szutsagi · http://gizgazok.blogspot.com/ 2010.03.13. 08:15:17

Az okrát én is kipróbálom... nem próbálod meg a paradicsomot újra, rézdrótosan? Elvileg akkor permetszer nélkül túlélik a paradicsomvészt, ami tavaly tönkretette az ültetvényedet.

mangorlo 2010.03.13. 11:12:28

ugy hatarozott a csaladi kupaktanacs hogy iden az erkelyen kell majd altatasra es pelenkaszaritasra is hely, ugyhogy most igyekszem visszafogni magam.

ez a rezdrotos ez uj nekem, nem is hallottam meg. rezdrot az hova kell azzal kotozom ki vagy bele kell dugni a foldbe?

szutsagi · http://gizgazok.blogspot.com/ 2010.03.13. 13:47:32

A szárán kell átbökni. Itt van leírva:
matyasciprian.hu/novenyek/paradicsomvesz_rezdrot_modszer.php
A réz bekerül így a növényi nedvkeringésbe, és megvéd a fitoftórától. Nem permetként kell kívülről ráfújatni.

mangorlo 2010.03.13. 19:51:38

@szutsagi: hat ez komoly. atbokni. es nem leszen reztartalmu a paradicsom? de irja is a blogolo. hat nem tom en azt hiszem mig nincs laboreredmeny maradok a hagyomanyos modszernel.

szutsagi · http://gizgazok.blogspot.com/ 2010.03.14. 13:01:48

A rezes permetszerek a biokertben is engedélyezettek, a réz nem szintetikus szer, millió éve használatos. Csak eléggé gusztustalan velük a permetezés, meg nem balkonra való a permetlé. Ezért jó a drótozás. Meg nem kell 5x fújatni egy szezonban a fitoftóra ellen. Beszúrod, oszt kész. Meg most nyomozok hellyel-közzel ragyarezisztens paradicsom után, van ilyen fajta is.
Majd írj ám az okratenyésztésről!

mangorlo 2010.03.14. 18:22:00

majusban vetek okrat, majd meselek

most nyari viragok vetese folyik epp, meg egy kis tavalyi bazsalikom magja ujra, meg estike.
süti beállítások módosítása