HTML

Friss topikok

  • Simon L.: @kerékwe: azt a Huckleberry-anyagot én is nagyon régen szeretném megszerezni. ha te hozzájutottál,... (2015.01.21. 08:19) Mert a Sára, Sára
  • mangorlo: @Németh András: na, jó tudni, hogy nincs kiszáradva állandóan (2012.06.10. 23:17) Az Ásotthalmi láprét
  • mangorlo: átfésültem a szöveget, és beraktam a linkekeket jól (2012.04.14. 23:29) Kékkút tavasz
  • metikus: Nagyon sajnálom. Őszinte részvétem! (2012.02.18. 22:33) nagymama elaludt
  • mangorlo: @lickmyhorse: írd le mi kell neked ahhoz hogy egy blog tűzbe hozzon. amúgy nem azért van ez hogy... (2012.02.16. 11:38) Jégmező, hómező, hímező

Linkblog

Kertészeti hírek: 2009 május vége

2009.05.24. 23:31 mangorlo

Történt ám sok minden májusban. Lettem 36, szereztem új melót, és még élvezem is, meg volt minden: felhő felett, padló alatt. Mostanság barnulok a napon, tekerek a flaszteren bicót, alapvetően jól is vagyok, ilyen is régen volt már. Na de. Növény fronton beköszöntött a jóság mostmár nagyon. Vegyük nos hát sorra:

Van a Grand Rapids Lettuce, ő ugye az USA nagykövet itt az erkélyen. Na ők már akkorák hogy vágásérettnek lettek minősítve. Aztán kiderül hogy nőlnek e még újra vagy megy a levesbe a láda. A háttérben egy kézzel festett ántik Kárpát utca tábla, lomtalanítás során szereztem.

 

Akkor vannak a csilik, avagy erőspaprikák kinek hogy tetszik. Ugye tavalyról csak egy noname narancssárgára érő féligerős feltehetőleg valami thai cucc maradt meg. Van már egy pár centis termés, lazán megtolja majd 20 cm re is aztán megeszem frissen. Nincs is jobb a friss erőspaprikánál, az úgy lezúz, hogy térdelsz konyhában és hörögsz. Dorset Nagánál konkrétan ez megtörtént pedig én kemény csávó vagyok. Na, és levéltetvek nagyon komolyan támadnak, de én is támadok, ölöm őket erősen. Telepítettem fátyolkát is biofegyver gyanánt, ha lepetézik, akkor lárvák nagyon ledúrják a tetveket. Fátyolka kurva nagy arc.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ők a tetvek csilin.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ő termés, háttérben tetvekkel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ő is termés, egészen pontosan cseresznyepaprika, igazi kőkemény magyar.

 

Na és van a paradicsom, ők eddig jól nyomják, az arc akitől szereztem tényleg kis termetű növénymagokat adott, külön köszönet, mert ezek csak 40 cm-sek és már virágoznak. Zsír. Ugye pl a Zebra (bal felső), meg mondjuk a Korall az lazán felmegy másfél méterre. Azért az barátibb, hogy ezek kicsik, főleg ha villámlik mennydörög augusztusban, na az kemény lesz meg a szelek húú.

Ne és az külöm jóság, hogy a lemenő nap fényében a szőrök külön nagyon jól néznek ki. És tetvek még nem szálltak rájuk, de persze jönnek majd a repülő feketék, de akkor is valahogy a paradicsomot nem eszik annyira mint paprikát. És az atka, lisztharmat, liszteske is elkerüli. Még csak az kéne hogy. 

 

Ő a virágzó Jagodka, a szláv szépség.

 

Na és az idei kísérlet: a bab. A futóbab, a tűzbab az tényleg fut, már elérte a magasba befúrt lecet. És ezt 2-3 hét alatt tette meg. Most azt találtam ki, hogy átvezetem keresztbe, és a fejünk felett fut majd tovább. Szerintem kurva nagy ötlet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tűzbab a magasban.

 

A lóbab az is zsír csak ott meg az a baj, hogy esnek le a virágok, kinézni mondjuk jól néz ki. És tényleg vannak szemeik. Csak mér nem porzódik meg? Kurva méhek nem jönnek oda, azt persze megteszik, hogy lukat fúrnak a csili mellé és akáclevelet hordanak bele bélelni. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aztán van tűzbab mellett között bazsalikom amik azért elég fickósak már, és van kísérleti lencse.

 

A soklevelű a lencse, a nagylevelű a bazsalikom :) Lencse azóta kapott felfutó kender vagy len alapú zsinórt, a bazsalikom meg meg lesz evve eddig még nem betegek, de úgyis kihalnak.

 

Aztán a végére maradt a futónövény keverék, na ezekre nagyon kíváncsi vagyok. A kedvencem az általam csak tappancsvirágnak hívott egyed, vagyis a Tropaleoum majus azaz Kerti sarkantyúcska:

 

Na csákány :) Jövök még


4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mangorlo.blog.hu/api/trackback/id/tr141141673

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

matykooo 2009.05.26. 15:12:15

Sokat tanultam, köszönöm. Tényleg érdekes volt.
A bazsalikomot ismerném fel egyedül magamtól.
Várom a folytatást.
És örülök, hogy jól vagy. De tényleg. :)
Sok sikert a továbbiakhoz és egészséges fejlődést a növénykéknek!

mangorlo 2009.05.26. 15:14:29

@matykooo: köszönöm. és köszönik növénykék is. hahh megyek is tetvet írtani kiskezemmel, feltéve h fátyolka nem petézett már rá a csilire

mangorlo 2009.05.29. 01:03:46

azóta kiderült hogy rápetézett, telepítem tovább őket, főleg h paradicsom, bazsalikom, bab is tetvesedik. mérget meg nem akarok.
süti beállítások módosítása